Tips för att hitta en jurist som passar dig

22 februari, 2021 0 av larsa76

Tips för att hitta en jurist som passar dig

Alla kan ha nytta av juridisk hjälp eller rådgivning någon gång i livet och då är det viktigt att hitta en jurist som passar för det aktuella ändamålet. Dessutom kan det vara en stor fördel om det finns en viss personkemi och ett stort förtroende, eftersom juridiska frågor ofta rör privatlivet. Det gäller att du som anlitar juristen kan vara öppen och ärlig för att samarbetet ska bli effektivt. Här följer några tips för att hitta rätt.

Hitta en jurist inom rätt område

För att hitta en jurist som passar dig och den situation du befinner dig i behöver du för det första hitta en jurist som arbetar med just det området. En del jurister är kunniga inom flera områden medan andra valt att rikta in sig på något specifikt.

Kanske behöver du och din nyblivna sambo hjälp med att skriva ett samboavtal eller så kommer du och din partner, som du separerat ifrån, inte överens om hur vårdnaden av barnen ska se ut.

Några vanliga juridiska områden som finns i Sverige är:

  • Familjerätt
  • Civilrätt
  • Arbetsrätt

Fundera över ditt ärende och vilket område som är mest aktuellt, och försök sedan att hitta en jurist som arbetar med just det. Kanske känner du någon som har erfarenhet av juridisk hjälp och som kan tipsa dig om någon som är duktig på det han eller hon gör.

Personlig kemi och förtroende

En annan viktig sak för att hitta en jurist som kan göra nytta för just dig är att det finns en bra personkemi. Du ska känna sig helt trygg med juristen och kunna lätta på ditt hjärta utan att det känns konstigt. Det är också viktigt att du känner ett stort förtroende för denne eftersom många juridiska bekymmer ofta kan vara högst personliga.

Låt säga att det gäller en vårdnadstvist och du har hittat en jurist som inte riktigt tycks förstå eller lyssna på det du har att säga. I sådana fall kan det vara värt att avsluta samarbetet och hitta en jurist på annat håll.

Denna punkt är väldigt viktig för vissa medan andra tycker att juristens kunskaper och erfarenheter är viktigare. Det är givetvis en smaksak men om du inte känner dig nöjd finns egentligen ingen anledning att välja just den juristen.